Væggelus bekæmpelse

Har du konstateret væggelus i hjemmet, er det yderst vigtigt at få foretaget en bekæmpelse af de små skadedyr med det samme. At bekæmpe og slippe af med væggelus er dog ikke nogen helt nem proces. Ved forkert eller utilstrækkelig bekæmpelsesmetode, risikerer man at jage de små dyr væk og øger dermed risikoen for, at de spreder sig til andre rum eller lejligheder. Samtidig kan væggelus leve i op til et år uden indtagelse af føde.
Er du usikker på hvordan eller hvorledes det skal gøres at bekæmpe væggelus, anbefales det at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper.

Hvis du selv vil bekæmpe væggelus

Heldigvis er der råd for sagen og der findes muligheder for at bekæmpe og udrydde de små bæster selv. Det helt afgørende er, at du kender til væggelusenes tilholdssteder, levevis og vaner. Ligeledes er det meget vigtigt, at du går minutiøs og grundigt til værks og får bekæmpet både de levende væggelus, men også deres æg, så du en gang for alle får udryddet dem. Ofte er det ikke kun nok at behandle i det rum, hvor man har fundet væggelusene. Det anbefales at behandle i alle rum i lejligheden eller huset, da de ellers kan flygte der til.

Hvor skal du kigge?

Da væggelus har en forkærlighed for mennesker og især den sovende af slagsen, er det oplagt at starte med at lede efter kendetegn i nærheden af sengen og madrassen. Få fjernet alt sengetøj samt dyner og puder og løft madrassen helt af. Står sengen op af væggen, skal den trækkes ud og tjekkes på bagsiden. Er der revner, sprækker eller løse dele, skal de også undersøges. Brug en stiv børste til at skrubbe ved beslag og skruer på sengestellet og støvsug grundigt. Husk at sætte støvsugerposen udenfor huset efter brug.
Andre gode og typiske gemmesteder for væggelusene er revner eller sprækker i både gulve, vægge, paneler og lister, på bagsiden af skabe, stole og billeder, bag løst tapet, under gulvtæppet, i gardinerne, tøj, stikkontakter samt hvis der er rør og ledninger.
Udover de synlige dyr kan man også kende tilholdsstederne på deres sorte ekskrementer og tomme æggeskaller, som indikerer at her har de været på deres vej fra føde til gemmesteder.
Det er vigtigt at bemærke, at hvis du bor til leje og konstaterer væggelus, har du pligt efter loven, til at meddele dette til udlejer, som så skal forestå udryddelsen. Gør du ikke dette, kan du pådrage dig et erstatningsansvar.

Metoder til bekæmpelse af væggelusene

Væggelus har ikke noget med dårlig hygiejne eller rod at gøre. Det vil dog være en klar fordel at få støvsuget og ryddet op, så du har et bedre overblik og kan se de små dyr.
Udover at hyre en professionel skadedyrsbekæmper, kan du også selv forsøge at udrydde de små kryb. Der er dog ingen garanti for at man får udryddet alle dyrene.

Af bekæmpelsesmetoder mod væggelus, du kan benytte i hjemmet, kan nævnes:

  1. Gør først og fremmest godt rent og gør det muligt for dig selv at komme ind i alle kroge. Væggelus skal have uendeligt lidt plads, så løft sengen og hiv skabe samt møbler   ud.
  2. Hvor væggelusene holder til, også flygtigt, behandles med en egnet sprøjtevæske eller såkaldt insektpudder. Begge ting kan købes online. Som supplement er det herudover muligt at benytte en såkaldt insektlak, hvilket holder i flere måneder. Insektlakken smøres med pensel og lægger sig som en lakagtig substans. Lakken er uskadelig for mennesker og lugter ikke af noget, men en væggelus skal blot passere en enkelt gang eller to for at dø.
  3. En af de mest håndgribelige metoder til udryddelse af væggelusen, er ved varme- eller kuldepåvirkning. Alt dit tøj, der kan klare en sådan tur, skal have en tur i vaskemaskinen eller tørretumbleren (minimum 30 minutter) ved  60 grader. Frys eventuelt slemt ramt tøj i fryseren i et par døgn. En vigtig huskeregel er, at emballere tøjet i en forseglet plasticpose.

Hvis du har et svært tilfælde af væggelus, kan det være en mulighed at fryse madrasser og andre mindre møbler samt at gasse hele rum. En sådan tilgang vil en professionel væggelus-bekæmper også typisk benytte sig af – om end denne har adgang til noget væsentligt stærkere arsenal, end man som privat har mulighed for at anskaffe på internettet.

Væggelus forsvinder ikke af sig selv, de skal bekæmpes og de skal bekæmpes rigtig og med tålmodighed. En enkelt behandling er ikke nok. Man skal lave mindst to behandlinger og også gerne tre med cirka to ugers mellemrum mellem hver, men som sagt kan det anbefales at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper.
At behandle væggelus handler om at vide, hvor de bor, hvor de befinder sig, gøre rent, gøre det umuligt for dem at færdes samtidigt med at ramt tøj og møbler behandles. En hård og krævende proces.

Comments

  1. Jens Bo Bondo Gravesen skriver

    Meget flot hjælp

Speak Your Mind

*