Væggelus symptomer

Det er meget individuelt hvilke symptomer der opstår og hvordan man reagerer ved bid fra væggelus. De små dyr opererer ofte om natten og bider alle lettilgængelige og utildækkede områder af huden. Det drejer sig især om ansigt, hals, nakke, arme og hænder. Biddene er smertefri og mærkes ikke umiddelbart og typisk ses der først en reaktion dagen efter. Denne reaktion er hos de fleste meget voldsom og symptomerne kan være alt fra kraftig udslæt til allergiske reaktioner og psykiske problemer.

Fysiske og psykiske symptomer ved bid

Som nævnte er det meget individuelt hvordan den enkelte reagerer på væggelus bid og hvilke symptomer som opstår. Symptomerne kan variere fra at være ikke synlige til små pletter og voldsom hævelse med kraftig kløe og svien, oftest med synlige bidemærker. Nogle opdager aldrig at de er blevet bidt, da de hverken får mærker eller anden hud irritation. Hos andre ses symptomerne først efter et par dage.
Ved adskillige bid bliver reaktionerne ofte mere udtalte. Dette kan ses som rødt hævet udslæt med blærer eller nældefeber og heftig kløe.
Normalt kræver bid fra væggelus ikke nogen behandling, men ved generende kløe, kan man tage en antihistamin pille (Benadryl) eller tilsvarende creme. For nogle personer kan det også lindre, med en varm vaskeklud på det angrebet område.
Et tegn på om det er bid fra væggelus, er at der ofte er en lang række af bidemærker efter hinanden.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at eventuelle hud irritationer og reaktioner også kan skyldes andre insekter som lopper eller myg. Kontakt derfor lægen hvis du er i tvivl.

Er man udsat for alvorlige og gentagne bid fra de små dyr, kan det give psykologiske problemer. Angst, stress og søvnløshed er de typisk forekomne. I meget få og ekstreme tilfælde kan man også udvikle Ekbons syndrom, som er en paranoid sindslidelse hvor man forestiller sig en invasion af parasitter i huden.

Selvom væggelus er en stor plage, er det endnu ikke bevist, at de kan overføre sygdomme.

Andre symptomer på væggelus

Når de små blodsugere går på jagt og borer deres snabel ind i huden, sprøjter de et bedøvelses- og antikoagulerende middel ind, som gør at du ikke opdager, at du er blevet bidt. For nogen kan der gå helt op til 14 dage inden det opdages. Derfor skal du udover de fysiske symptomer som bid, også være opmærksom på andre tegn på ufrivilligt besøg af væggelus.

 1. En gennemtrængende sød lugt indendørs, kan indikere mange væggelus i hjemmet
 2. Sorte ekskrementer
 3. Tom hud og æggeskaller
 4. Blodpletter i sengetøjet

De sidste tre punkter findes ofte i sprækker, revner eller som sagt sengen.

Er der ingen spor eller symptomer på væggelus i sengen og man stadig er i tvivl om der er væggelus indenfor hjemmets fire vægge eller er utryg ved at skulle lægge sig til at sove, kan man omkring sin seng lægge små fælder.
Det kan anbefales at købe klisterfælder hos Matas, som du sætter rundt om benene på sengestellet eller sofaen langs gulvet. Er der væggelus vil de klistre fast i tapen, når de passerer den.
Du kan også fylde små dåser med mineralsk olie og sætte under dine sengeben. Så vil væggelusene blive fanget i olien, når den forsøger at kravle op til dig.

Comments

 1. Maria Munk skriver

  Hej.
  Kan man være sikker på at væggelus hænger fast i tapen?
  Vi har nemlig haft mistanke om væggelus i snart 7 uger nu, og har haft tape om sengen i en stor del af den periode, men vi har ikke fanget noget der kan minde om en væggelus. Vi får af og til uforklarlige mærker, men de klør ikke. Jeg kar fundet nogle sorte pletter bag en radiator og mellem gulvbrædderne, og så har vi ser 2 små blodplettet på sengetøjet(der også kan være fra sår). Vi har helt sikker pelsklannere, så har tænkt om det er dem der lave de sorte pletter. Men det klarer ikke vores prikker på især ben og arme (der er aldrig mange på et sted, mest 1 eller max 2-3). Jeg er nærmest på jagt hver dag (i alle kroge, under sengen og i sengetøj), og har intet andet fundet, vi har også en gang haft en mand fra et skadedyrsfirma ude, men han fandt ikke noget. Vi har kun boet i lejligheden siden starten af februar så de sorte pletter kan også have været der før. Savner bare klarhed, da jeg synes jeg stadig opdager 2 nye pletter næsten dagligt.

  • Janush skriver

   Hej Maria
   Umiddelbart ja, men det afhænger selvfølgelig af kvaliteten af tapen. Hvis det er væggelus og i oplever 2 nye pletter dagligt, og det har stået på i 7 uger, vil der være en del væggelus efterhånden og det ville være usandsynligt, hvis ikke der var nogen af dem, som hang fast i tapen. Når i både har haft en skadedyrsbekæmper, ikke decideret har blodpletter i sengetøjet, ikke finder fysiske efterladenskaber og ingenting går i fælden, så tror jeg ikke det er væggelus. De små sorte pletter, kan være fluelort. De sætter sig ofte lune steder – solpletter eller ved en radiator.

   Mvh. Janus

 2. Maj-britt milsted skriver

  Hej
  Vi er pt i Ungarn. Vi bor i et mobilhome på en campingplads. Den første dag fandt min datter tre dyr som hun mente var væggelus. Også små bitte sorte korn samlet ved stikkontakt. Vi sendte bud efter personale fra campingplads. De sagde det ikke var væggelus. Vi blev dog flyttet til en ny hytte. Men nu har vi fundet samme type dyr her også. Er det muligt at sende et foto af et af dyrene så vi kan få klarhed om det er væggelus eller ej? Vi er så bange for at slæbe dem med hjem til Danmark til et stort hus. Men hvis det viser sig at det ikke er væggelus så kan vi jo spare meget arbejde med at fryse tøj osv. Det vil være en stor hjælp at få svar. Vh Maj-Britt

  • Janush skriver

   Hej Maj-Britt

   Jeg har været på ferie, så jeg ved ikke om det stadig er aktuelt for jer.

   Du skriver ikke, om I er blevet bidt?! De bitte små korn kan kobles til flere forskellige insekter og behøver ikke være fra væggelus. Har I prøvet at sammenligne med billeder fra nettet? Der er desværre ikke mulighed for at sende billeder til hjemmesiden.
   Er I ikke blevet bidt, er der en stor sandsynlighed for, at det ikke er væggelus. Men ellers ville jeg lede efter de klassiske tegn på væggelus. Røde kløende bidemærker på utildækkede steder på kroppen, blodpletter i sengetøjet, mørke ekskrementer eller tom hud og skaller i sprækker, revner og synninger. Tjek også alt tøj og kuffert efter i sømmene.

   Mvh. Janus

 3. Morten rasmussen skriver

  Hej
  Jeg er lige kommet hjem fra ferieophold i mellemøsten. Et par dage inden jeg skulle rejse hjem opdagde vi væggelus i den lejlighed vi boede i. Jeg er dog ikke blevet bidt men dem heg boede med gjorde. Jeg fangede endda selv 7stk på én nat. Men jeg fandt ud af der hvor de fleste væggelus opholdte sig var i bunden af et skab og foran den havde min kuffert desværre ligget i en uge. Jeg var jo selvfølgelig bange for at slæbe dem hjem. Jeg gjorde det at jeg var nede i den lokale købmand og købe noget insektmiddel som skulle være mod det. Jeg kiggede kufferten godt efter og sprayede den til, derefter sprayede jeg alt mit tøj til. Og lukkede tasken i håb om at dampen vil dræbe dem jeg havde overset hvis de var der. Dagen efter tjekkede jeg tasken igennem ved syninger og div steder. Jeg kunne ik få øje på nogen. Hvor stor er risikoen får jeg har fået slæbt nogen med hjem. Kunne de måske sidde på det tøj jeg rejste med. Det skal siges at alt det tøj jeg brugte i ferien ligger pt i fryseren. Men man bliver dog lidt nervøs, fordi jeg er vågnet med nogle stik, men ved ik om det er myggestik eller fra væggelus. Umiddelbart synes jeg det ligner myggestik, men der er 3 stik lige ved siden af hinanden på brystet og en enkel på armen og 2 foden. Og jeg har været hjemme i 2dage. Ved ikke reigtige hvad jeg ellers skal gøre. Kufferten står ude i haven og min toilet taske tører jeg ik bære den ind. Ved ik om de kan gemme sig i medicin pakker eller solcremer eller i ipad osv. Kan du hjælpe med råd??

  • Hej Morten

   Desværre er det ikke alle insektmidler, som virker på væggelus. De er efterhånden resistente overfor de fleste midler. Dermed ikke sagt, at det du har brugt ikke har haft effekt.

   Allerhelst vil væggelusene gerne sidde i fred og ro et mørkt sted og fordøje deres mad, men de kan godt gemme sig i det tøj, som du har på.
   Det er rigtig godt, at du har lagt alt tøjet i fryseren. Du bliver dog også nødt til at tjekke alle de andre ting du har haft med inkl. medicinpakker , solcremer og ipad. De kan selvfølgelig ikke kravle ned i en lukket solcreme eller medicinpakke, men kig alle de steder hvor der er mulighed for at gemme sig. I ipaden kunne det være i folden, når man åbner og lukker den eller (det lyder utroligt) inde i hullerne til stikkene. Du skal ikke skille den ad, men lys ned i dem.

   Gennemgå din kuffert og toilettaske grundigt. Igen alle de steder, hvor de kan gemme sig.

   Pøj pøj med det.

   Mvh. Janus

 4. Anja larsen skriver

  Hej
  Vi har i weekenden været på telt tur med familien, vi har selv medbragt sengetøj, men lånte to madrasser fra en spejderhytte som vi havde lejet. Da vi kommer hjem søndag opdager jeg at jeg har fået 4 små mærker på mit ene lår. De klør og er en smule røde og ømme. Jeg har her til eftermiddag også fået noget der ligner på det andet lår. Min kæreste har dog slet ikke fået nogle mærker. Er det for tidligt endnu at reagere eller hvordan?

  • Hej Anja

   Umiddelbart kan der være flere forskellige årsager til mærkerne, når I nu har sovet i naturen, men I kan evt. starte med at kigge i jeres soveværelse og sengetøj efter kendetegn på væggelus.

   Finder I ikke noget, vil jeg tage det stille og roligt.

   Hvis I gerne vil gardere jer mod væggelus, når I sover, har Matas en klisterfælde til sengebenene, som I kan bruge klisterfælde mod væggelus.

   Mvh. Janus

 5. pernille skriver

  Hej.

  Jeg har den sidste uge haft følelsen af, at der kravler noget småt på min krop/at det klør når jeg skal i seng om aftenen.
  Jeg får ingen knopper eller mærker og jeg kan ikke se tegn på sorte ekskrementer,
  tom hud eller æggeskaller under min seng. Hvor hurtigt fremtræder disse symptomer? Hvordan ser blodpletterne typisk ud på lagnerne? Er det bitte bitte små sorte pletter, eller?

  • Hej Pernille

   Blodpletterne vil ofte være røde/rødlige, da det er frisk blod fra natten. Har pletterne være der længere tid, kan de godt gå hen og blive mørke. De er ikke mikrosmå, da en lus kan suge en hel del blod, så du vil sagtens kunne se dem på sengetøjet.
   Kig efter ekskrementer (ligner mørk kaffegrums) eller sorte pletter ved samlinger, revner og sømme under sengen og madrassen.

   Mvh. Janus

 6. Birgit Pedersen skriver

  Jeg blev bidt 7 10 gange på ryggen for 3 1/2 uge siden, kigget min seng og gulv god igennem, unden at se nogle spor. Nu er jeg igen blevet bidt 4 gange, vil en væggelus holde sig i ro så længe. Hvor mange gange bider en væggelus ca pr gang. Jeg ser stadig ingen spor i mit soveværelse.
  Venlig hilsen
  Birgit

  • Hej Birgit

   Væggelus kan godt være flere dage om at fordøje et måltid “mad”. Ligeledes kan de også godt opholde sig uden føde i flere måneder, så i proncippet ja. Normalt vil de dog gå på jagt efter føde – hvis der er en fødekilde i nærheden – når de har fordøjet deres måltid.

   Der kan sagtens være en 3-4 bid efter hinanden eller i en klynge, og de bider typisk utildækkede steder på kroppen. Så hænder, arme, ben og ansigt/hals er de mest udsatte steder.

   Mvh. Janus

 7. Tanja hansen skriver

  Hej,
  Vi er på ferie sydpå og har lejet en lejlighed på airbnb. Vi er 2 voksne, et barn og en baby. Baby sover i egen babyseng, som er af noget plastmateriale med et tæppe over en plastikmadras, men også i vores seng. Vi har været her i mere end 2 uger, og idag opdagede jeg nogle røde mærker på baby. Grunden til at jeg mistænker væggelus, er at de sidder i ansigtet, med lidt god vilje på en linje og en enkelt på hånden. Han har natdragt på som dækker alt andet end hænder, fødder og ansigt… mærkerne er små, uden hævelse, og uden synligt bid i midten, og de virker ikke til at genere ham. Er det sandsynligt at der kan være væggelus her som først har bidt ham nu efter mere end 14 dage? Og når ingen af os andre oplever symptomer? Kan der være andre insekter som giver sådan nogle bid. Jeg kan ikke rigtig overskue at vi slæber væggelus med hjem….

  • Hej Tanja

   Jeg vil ikke afvise, at det kan være væggelus på trods af første bid efter 14 dage. Hvis der har boet nogen før jer i lejligheden, kan lusene have suget et måltid på dem, for derefter at trække sig tilbage og fordøje maden. Her kan de sidde i adskellige dage, inden de kommer frem igen. Ikke alle bliver bidt eller får symptomer.
   Hvert bid består af to stik – et hvor de aflevere giften og et hvor de suger blod. De kan være svære at se med det blotte øje, men hvis I har en lup vil I kunne se dem.
   Kig efter stikmærker og de beskrevne kendetegn her fra siden i lejligheden. Finder I ikke noget, er mit bud, at det ikke er væggelus.

   Mvh. Janus

 8. Anne-Maj skriver

  Hej med jer.
  Min søn på 7 har igennem 14 dage haft insekt bid i hele uge 41 hver morgen havde han bid over hele kroppen, vi var i sommerhus i uge 42 der var ingen bid.
  Nu er vi lige kommet hjem og ja han er overbidt på hele kroppen.
  I selve bidet er der to stik og der er over 100 stk ca
  Vi har ikke set noget eller nogen, men jeg vil lige prøve det med olien.

 9. Hej,
  Jeg har inden for den sidste uges tid oplevet at vågne op med stik på kroppen, men kun af to omgange. Hver omgang bestod af to “par” stik. Så altså 2 stik med ca en centimeters mellemrum, to steder på kroppen. Den første gang var det på maven, den anden på ryggen. Jeg har ingen på hverken ben eller arme. Jeg kan heller ikke finde tegn på væggelus, hverken blodpletter, sorte prikker eller andet. Kan det stadig være væggelus?

  Mvh
  Katrine

  • Hej Katrine

   Jeg kan selvfølgelig ikke afvise det 100 %, men umiddelbart lyder det som noget andet der har forårsaget dine stik. Har du hund/kat? – så kan det være lopper.
   Væggelus angriber primært de steder på kroppen, som ikke er tildækket – så arme, hænder, fødder og hals er de oplagte steder at bide. Ydermere har du heller ikke fundet spor efter væggelus, hvilket også peger i retning af noget andet. Har du hund/kat eller været steder hvor der er hund/kat, kan det evt. være lopper.

   Mvh. Janus

 10. Hej.
  Jeg vågnede for nyligt op med noget à la 20-30 røde, kløende mærker på min ene arm, som jeg først troede var eksem, men som ved nærmere gennemgang godt kunne ligne en slags bid. Jeg opdagede flere i løbet af dagen, og skyndte mig hjem for at tjekke efter sengelus, men har endnu ikke fundet nogle tegn på det. Siden hen er der kommet et par mærker til, men ikke så voldsomt som første gang.
  Er væggelus så “aggressive” at de bider så mange gange på én gang? Og er det sandsynligt at de gemmer sig andre steder end i selve sengen og området umiddelbart under og rundtom?

  • Hej Helle

   Det lyder ikke rart, men desværre så ja. Væggelus kan sagtens “angribe” mange af gangen, så man ender ud med 20-40 bidemærker. De kan ligeledes også gemme sig mange andre steder end i, under og rundt om sengen. Tjek steder hver de kan sidde i fred og ro i mørke – fx. mellem gulvbrædder, skabe, møbler, tøj.

   Mvh. Janus

 11. Hej
  Vil det hjælpe at sætte tape eller insekttape fra Matas, hvis man har en seng af jern/metal eller virker det kun med en træseng?
  Mvh. Anna

 12. Hej.
  Hvordan kan det være at være at vi både har fået lopper og formentlig også væggelus på én gang? til trods for at vi ingen kæledyr har eller haft på noget tidspunkt? Set med det blotte øje hoppende lopper og har hver aften sorte ekskrementer fra væggelus i sengen.
  Jeg bliver skambidt af begge dyr hver nat på krop og særligt i hårbunden da jeg har tykt hår og ofte i det tøj jeg bærer om dagen.
  Det har stået på i godt 6 måneder og værst er det pt hvor jeg lider af stress og i høj grad af søvnmangel pga. Frygt for natlig Bid.
  Jeg er dog kommet i et hjem ugentligt i tre måneder via arbejde hvor hunden og hjemmet aldrig rigtig blev rengjort og pelsen virkede noget fedtet på hunden og den gnubbede sig af og til i græsset udenfor.
  Derudover har jeg (desværre) haft hjulpet naboen med deres nødstedt kat som var forvildet op på et under tag og ikke kunne komme ned og hjalp den ind gennem vores vindue, efter den formentlig havde kravlet forbi krat som oftest ligger en fuglerede i og igennem huset og ud til dens ejer, hvilket jeg frygteligt har fortrudt.
  Jeg har i flere uger støvsuget, vasket tøj i ét væk og sprøjtet mod loppespray (øko) men intet har hjulpet på at få bugt med lopper og væggelus og jeg er ved at gå ud af mit gode skind over at jeg ikke kan finde deres gemmested.
  Vi bor til leje og vil hurtigst muligt forsøge at få en skadedyrsbekæmper ud, men frygter at det er kemisk giftig for os og vores tre børn at sove i rummene efter en bekæmpelse? ..hvordan foregår det og hvilken bekæmpelse virker bedst uden en masse farlig kemikalier efterfølgende? Så vi kan sove trygt om natten.

  • Janush skriver

   Hej Josefine

   Jeg vil tro du næsten har svaret på jeres loppebid, hvis du er kommet i et hjem med hund gennem de sidste par måneder. Lopper foretrækker normalt husdyr, som deres vært, men kan godt springe på mennesker og bide. Se mere på http://loppebekaempelse.dk/loppebid/

   Mht. behandling er det desværre sådan, at væggelusene bliver mere og mere resistente overfor visse bekæmpelsesmidler. Derfor krydsbehandler skadedyrsfirmaer ofte med forskellige produkter, for at få ram på de små lus.

   Jeg har ikke erfaringer med skadedyrsfirmaer, men
   SOS-Skadedyr samarbejder med Statens Skadedyrsbekæmpelse og de tilbyder også varmebehandling mod væggelus – altså uden gift.

   Absolut-Skadedyr bruger ifølge deres hjemmeside altid en løsning med et miljøvenligt og skånsomt bekæmpelsesmiddel.

   De er begge autoriseret og har nogle fine referencer.

   Men husk at give jeres udlejer besked om væggelusene. Som udgangspunkt er det deres ansvar at fjerne skadedyrene og betale omkostningerne herved. Lejeloven væggelus

   Mvh. Janus

 13. Pernille skriver

  Hej Janus
  Kan man sende dig billeder af stikkene og nogle ham?

  • Janush skriver

   Hej Pernille

   Desværre ikke. Men der findes en masse billeder på google. Prøv også under bed bugs bites.

   Mvh. Janus

 14. Hej Janus

  Kan man godt være bidt af væggelus uden at få røde mærker, men kun have kløe ?

  • Hej Alex

   Det kan du godt. Vi reagerer helt forskelligt på den gift de sprøjter ind inden biddet.

   Mvh. Janus

 15. Hej Janus

  Jeg er på rundrejse i USA og efter en nat på et motel fik jeg 3-4 røde stil/knopper som er spredt ud på kroppen. Jeg tjekkede sengen igennem for bedbugs men fandt ingen, ligesom jeg heller ikke kunne se ekskrementer eller blodpletter. Siden har jeg været på 4-5 andre hoteller og har fået et par røde knopper til nogle få nætter, men stadig ingen ekskrementer, blodplettet eller dyr.. igår frøs jeg alt mit tøj i kufferten (da vi havde en Airbnb) og vaskede det jeg kunne på 60 grader. Jeg forsøgte at tjekke kufferten igennem men fandt ikke noget. Jeg skal overnatte på 3 hoteller mere inden vi skal hjem. Jeg er meget bange for at komme til af tage væggelusene med hjem? Men er stadig i tvivl om det overhovedet er det? Bh Marie

  • Hej Marie

   Jeg forstår godt din bekymring. Umiddelbart er det svært at svare på, hvad det kan være. Du skrive du har fået 3-4 røde stik/knopper og senere et par røde knopper. Væggelus stikker kun utildækkede steder på kroppen og ofte er der mange bid i samme område. Hvis du kan se det, så se om der er to stik i hvert af dine knopper. Væggelusen stikker nemlig to gange efter hinanden – et hvor den sprøjter giften/bedøvelsesmidlet ind og så et hvor den suger.

   Hvis du har vasket dit tøj ved min. 60 grader og haft resten i fryseren ved min. -18 grader i min. 48 timer samt tjekket kufferten grundigt uden af finde nogen, er sandsynligheden for væggelus ikke så stor.

   Mvh. Janus

 16. Hej Janus
  Tak for en informativ side. Jeg bor i lejlighed hvor der er et slemt tilfælde af væggelus hos min overbo. Skadeservice har været ude med varmekanoner og er også igang med at sprøjte deroppe, men da de endnu ikke har fået tilladelse til at fjerne ejerens ting; har de ikke ville sprøjte i de øvrige lejligheder endnu (da ejerens ting skal helt ud og brændes/fryses først).
  Jeg har haft Matas væggelus fælder om min seng, siden vi fik at vide det var konstateret, og er hverken blevet bidt eller har fanget væggelus.
  Forleden lå der dog pludselig en væggelus på min seng om morgenen (den var ikke fanget i fælden), og i løbet af formiddagen fandt jeg 3 væggelus mere som kravlede på gulvet omkring hhv sengen i soveværelset og sofaen (i stuen) ved højlys dag. Jeg er dog ikke blevet bidt.
  Skadeservice har nu sprøjtet hos mig også og fandt ikke nogle sorte pletter, blodplettet eller andre spor. Menjeg har ikke lyst til at bo der før de har fået styr på situationen hos min overbo og har sprøjtet i hele opgangen.. Derfor har jeg kogevasket alt det tøj jeg kunne og er flyttet midlertidigt (kun med kogevasket tøj – har været meget påpasselig for ikke at tage noget med videre)

  Nu vil jeg gerne ind og hente det resterende tøj (der ikke kan kogevaskes), sko og tasker, og vil fryse det. Kan jeg være helt sikker på at evt væggelus dør v frysning? Og er det nok at fryse det i 1-2 døgn? Er der nogle særlige forholdsregler du vil anbefale ift frysning af sko, takser og tøj?

  • Hej,

   Der er aldrig nogen garantier, men jeg vil sige ja til at væggelus ikke overlever i fryseren ved min. -20 grader (og gerne koldere) i mindst 48 timer. Det er vigtigt, at de ting eller tøj du lægger i fryseren ikke er klemt sammen. Det skal lægges løst. Er det for kompakt eller hvis fryseren ikke er så kold, kan det tage længere tid.
   Kan de tåle en tur i tørretumbler, så giv dem gerne det.

   Mvh. Janus

 17. Kære Janus

  Efter udførlig gennemgang af dine tidligere besvarelser + andre oplysninger på nettet føler jeg dog stadig, at jeg har brug for lidt råd og vejledning.

  Jeg har opholdt mig een nat på et hostel, hvor den ugen forinden har haft væggelus. Hostlet havde været lukket for gæster i 2 dage optil jeg ankom, da det var blevet sprøjtet med gift. Jeg blev ført opmærksom på deres ærgerlige oplevelse med væggelus, da jeg havde fået enkelte insektmidler i løbet af natten på hals, arme og lår. Min seng blev finkæmmet, og der blev ikke fundet tegn på væggelus. Fandt selv kun lidt sort midt på hovedpuden, men kunne også ligne fugt fra mange langhårede som havde sovet med vådt hår i tropenætterne.

  Min taske har været minimalt åben under den ene dags ophold. Dog lå den i et aflåst rum /boks under sengen. Boksen havde ingen tydelige tegn på væggelus. Det tøj jeg havde brugt den dag kom i en pose, og blev vasket dagen efter (dog i koldt vand). Dagene efter tror jeg ikke, at jeg har fået bid – kun at de eksisterende kløer i ny og næ. Biddene sidder ikke i klynger. Enkelte har 2,5-3 cm mellem sig. Samlet ca 15 bid. Også enkelte bid på ryggen hvor huden har været dækket af top og shorts under nattesøvnen.

  Jeg er nu kommet hjem. Har ikke haft åbnet mine tasker, de har ikke været i soveværelset, de har ikke stået op ad noget eller tæt på f.eks. tæpper eller sofa.
  Her dagen efter hjemkomst er alt blevet vasket på 60 grader inkl tasker, toilettaske mv. Det tøj som ikke kan klare 60 grader er forsejlet i en pose udenfor, og vil blive frosset i fryseren -18 grader. Papirer, medicinæsker, div cremeprodukter mv er blevet finkæmmet men uden tegn på væggelus. De er derfor blevet stillet på plads. Lejligheden er blevet støvsuget grundigt inkl. møbler.
  Jeg har ikke fundet tegn på væggelus – sorte ekskrementer (kaffegrumslignende), ingen tydelige væggelus, æg eller andet. Heller ingen blodplettet på de hvide lagener. Altså ingen tegn på væggelus i mine tasker, tøj eller andet, hverken i de rejsedage jeg havde efterfølgende eller nu ved gennemgang af min taske.
  Der udover sover jeg nu iført tætsiddende langt undertøj, hvor kun hals, hænder og fødder ikke er dækket. Ingen nye bid.

  Syntes dog alt kribler og krabler. Da jeg ikke har kunnet undgå at have sand med hjem i mine ting, er jeg bange for om jeg kan have overset noget. Forestiller mig at æg eller små stadier kan ligne sandkorn.
  Der udover er jeg nervøs for, om der kan gemme sig væggelus i f.eks. sko eller jakke som endnu ikke er vasket, selvom der ingen tegn er at fine ved sirlig finkæmning af syninger?

  Vil risikoen for, at jeg har taget de små bæster med hjem være stor trist min beskrivelse om forholdsregler, forebyggelse og bekæmpelse?

  På forhånd tak
  Carina

  • Kære Carina

   Jeg syntes bestemt, at du har gjort alt det rigtige og derfor tror jeg ikke at risikoen er særlig stor. Jeg kan selvfølgelig ikke afvise det 100 %!

   Æg fra væggelus er ca. 1 mm, blanke og kan variere fra gennemsigtig til hvid. Er de helt friske er de ofte lidt klæbrige. Du kan godt se, om det er æg eller æggeskaller med det blotte øje.

   Mht. sko og jakker kan de godt gemme sig der. Du skriver du har lavet en sirlig finkæmning, hvilket er helt fint. Husk også at hive snørrebånd helt ud.

   Håber du slipper!

   Mvh. Janus

 18. Maria skriver

  Hej.

  Jeg og min kæreste har de sidste 4 uger oplevet at vågne med mærkelige stik/bid på benene efter hver nat. Vi har ingen dyr og har ikke været i udlandet eller andre steder hvor man typisk slæber dyr med hjem.
  Vi har stort set kun fået bid på baller og ben og budene er røde, varierer i størrelse og sidder typisk lidt i klynger (ikke på stribe) af 2-3-4 styk. Derudover klør de utrolig meget.
  Vi har som sagt ingen dyr, og har ledt i sofaen, sengen, i hjørne og alle andre steder med finder hverken væggelus, blodspor, ham eller sorte pletter nogle steder.
  Kan det stadig være væggelus? Eller har du andre tips til hvordan vi finder ud af hvad det er der forstyrrer vores nattesøvn?
  Med venlig hilsen

  • Janush skriver

   Hej Maria

   Det kan godt være væggelus. De bider typisk på “bare” områder på huden og er en mester i at gemme sig. Selvom I ikke har været ude at rejse eller har dyr, så kan I, hvis I bor i lejlighed, godt få væggelus fra en anden lejlighed. I kan kan også godt slæbe dem med hjem, hvis I har været på besøg hos venner og bekendte.
   Det lyder til, at I har endevendt det meste, men kig efter evt. mørke under madrassen, kig i revner og sprækker. Væggelus kan ikke lide lys, så det er mørke gemmesteder, I skal lede efter. Alternativt kan én af jer eller begge sove i et andet rum for en nat, for at se om det fortsætter. Husk at lukke døren til soveværelset.
   I Matas kan I købe noget der hedder Bugo Pet Stop, som er en klisterfælde I sætter ved jeres sengeben. Dette er mine bedste bud, for at se om det er væggelus.

   Mvh. Janus

Speak Your Mind

*